Wpływ odczynu na właściwości gleby i warunki wzrostu roślin
Czego się dowiesz z tego artykułu?
- Wpływ odczynu na właściwości gleby i warunki wzrostu roślin,
- właściwości chemiczne – dostępność składników pokarmowych,
- regulacja odczynu gleby – cele,
- odczyn gleby (pH) a aktywność mikroorganizmów,
- optymalne przedziały odczynu niektórych procesów i grup mikroorganizmów.
Wpływ odczynu na właściwości fizyczne gleby
Wapń (Ca2+)
obok próchnicy, minerałów ilastych i śluzów bakteryjnych stanowi podstawowe lepiszcze agregatów glebowych.
Powstałe w glebie o uregulowanym odczynie koloidy mineralno-organiczne wysycone wapniem cementują gruzełki (tworzy się tzw. struktura gruzełkowata) i uodparniają je na działanie wody (przeciwdziałają zamuleniu gleby – powstawaniu warstw zagęszczonych).
Jest to bardzo korzystne i ważne zjawisko, szczególnie na glebach ciężkich, gdyż gleby te dłużej utrzymują wilgoć, nie zlepiają się, zaś wysuszone nie twardnieją (nie tworzą na swojej powierzchni skorupy), w związku z czym są łatwiejsze w uprawie.
Jednocześnie rośliny uprawiane na glebach posiadających strukturę gruzełkowatą lepiej rozwijają system korzeniowy (gleby te charakteryzują się dobrymi stosunkami wodno-powietrznymi), a w związku z tym mają do dyspozycji więcej wody i składników pokarmowych.
Właściwości chemiczne – dostępność składników pokarmowych
Dostępność składników pokarmowych zależy w głównej mierze od pH gleby. Jak możemy zauważyć na wykresie poniżej optymalne pH do większości makroelementów znajduje się w przedziale od ~6,0 do ~7,2.
Odczyn gleby (pH) a aktywność mikroorganizmów
Nadmiar kwaśnych kationów w glebie zmniejsza aktywność mikroorganizmów:
- Rozkładających resztki roślinne (amonifikacja); zmniejszenie szybkości uwalniania składników mineralnych z resztek roślinnych i nawozów naturalnych wprowadzanych do gleby,
- utleniających azot amonowy do azotanów (nitryfikacja); gorsze zaopatrzenie roślin uprawnych w azot i w rezultacie wolniejszy wzrost roślin,
- wiążących azot atmosferyczny (azotobakter, większość bakterii żyjących w symbiozie z roślinami wyższymi)
Optymalne przedziały odczynu niektórych procesów i grup mikroorganizmów
- Amonifikacja / 6,5-8,5
- Nitryfikacja / 6,9-8,0
- Azotobakter / 7,0-7,8
Regulacja odczynu gleby – cele
Główne
- Wzrost lub utrzymanie plonów roślin uprawnych!!!,
- zmniejszenie kosztów!!!
Cząstkowe
- Usunięcie toksyczności glinu i manganu,
- wzrost aktywności fizjologicznej rośliny,
- poprawa struktury gleby,
- uruchomienie składników mineralnych,
- wzrost aktywności biologicznej gleby.
Podsumowanie
Odpowiedni odczyn gleby ma ogromne znaczenie zarówno na pobieranie składników pokarmowych jak również toksyczność glinu (pełne omówienie w lekcji 8 kursu “Nawożenie rzepaku“) oraz na zubożenie kompleksu sorpcyjnego.
Dla dociekliwych
Sprawdź również:
Warto zapoznać się jeszcze z kilkoma istotnymi tematami:
- Wpływ odczynu na właściwości gleby i warunki wzrostu roślin
- Właściwości chemiczne – toksyczność glinu:
- Pochodzenie jonów glinu w glebie
- Formy glinu w roztworze glebowym
- Właściwości chemiczne – zubożenie glebowego kompleksu sorpcyjnego
- Produktywność gleb – rola wapnia
- pH a związki fosforu w glebie
- Wapnowanie a wzrost akumulacji azotu
PS
Jeżeli interesują Cię powyższe punkty, znajdziesz je w kursie video nawożenie rzepaku. Jest to pełne rozwinięcie tematu wpływu odczynu na właściwości gleby i warunki wzrostu roślin. Znajdziesz tam szczegółowe omówienie powyższych punktów wraz z komentarzem Eksperta.
Kursy video
dla rolnictwa i ogrodnictwa
➊ Nawożenie rzepaku ➋ Główne błędy w nawożeniu rzepaku ➌ Nawożenie kapusty ➍ Fertygacja i nawadnianie
Odpowiedzi