Znaczenie plonotwórcze wybranych składników pokarmowych
Czego się dowiesz z tego artykułu?
- Znaczenie plonotwórcze azotu,
- znaczenie plonotwórcze fosforu,
- funkcje potasu w roślinie,
- znaczenie plonotwórcze potasu,
- odżywienie potasem a reakcja roślin na patogeny.
Zatem, jakie jest znaczenie plonotwórcze wybranych składników pokarmowych? Przejdźmy do analizy.
Azot (N)
Znaczenie plonotwórcze azotu
- obok fosforu i potasu zaliczany jest do „trójcy” nawozowej, tj. do podstawowych składników pokarmowych. Stąd też jego znaczenie dla roślin jest nie do przecenienia!!!.
- jest potrzebny roślinom w dużych ilościach. Jest bardzo ważny, gdyż wchodzi w skład związków o podstawowym znaczeniu, tworząc połączenia z atomami węgla zarówno w związkach łańcuchowych, jak i pierścieniowych. Występuje w wielu związkach organicznych biorących udział w prawie wszystkich reakcjach biochemicznych zachodzących w roślinach!!!
- jest głównym składnikiem plonotwórczym! Wynika to z silnego, bezpośredniego związku tego pierwiastka z metabolizmem węgla.
- W uproszczeniu można powiedzieć, że wzrost roślin polega na asymilacji węgla (CO2) z atmosfery i przekształcaniu go w biomasę rośliny (w przybliżeniu każda roślina w około 40% składa się z węgla, zatem jest to główny składnik budulcowy), która odbywa się w procesie fotosyntezy.
- W procesie tym azot pełni nadrzędną rolę w stosunku do innych składników mineralnych.
- powoduje intensywny wzrost, prawidłowy rozwój systemu korzeniowego, zwiększoną zawartość białka w roślinach i dobre wypełnienie nasion.
- Jest pierwiastkiem ruchliwym – przemieszcza się zarówno w ksylemie, jak i we floemie. Łatwo ulega reutylizacji (stąd też objawy niedoboru w pierwszej kolejności pojawiają się na starszych organach).
- Generalnie przyjmuje się, że plon rośliny wzrasta proporcjonalnie do ilości pobranego przez roślinę azotu.
- Lecz zasada ta obowiązuje tylko w określonym zakresie. Po przekroczeniu tego zakresu następuje spadek produktywności azotu (przyrosty plonu są coraz mniejsze). Natomiast po przekroczeniu wartości krytycznej dochodzi do zmniejszenia plonu użytkowego.
- Wpływ azotu na cechy jakościowe plonu jest zróżnicowany. W przypadku rzepaku wzrost akumulacji tego składnika skutkuje spadkiem zawartości tłuszczu. Przy czym plon tłuszczu zależy przede wszystkim od plonu nasion. Stąd też w uprawie rzepaku zwykle stosuje się wysoki poziom nawożenia azotem, który powinien być zależny od dostępności tego składnika z gleby o czym będzie mowa w kolejnych częściach wykładu.
Fosfor (P)
Znaczenie plonotwórcze fosforu
- Funkcje plonotwórcze fosforu są pochodną wielu procesów fizjologicznych, w których bierze udział.
- Między innymi jest on podstawowym składnikiem związków energetycznych (czyli bierze udział w dostarczaniu energii do życia roślin).
- Poza tym uczestniczy w procesie fotosyntezy oraz tworzenia węglowodanów, białek i tłuszczów.
Dobre odżywienie fosforem wpływa korzystnie na stan fizjologiczny rośliny, w tym na:
- prawidłowy rozwój systemu korzeniowego,
- pobieranie i przetwarzanie innych składników pokarmowych (między innymi azotu),
- lepszą zimotrwałość i szybką regenerację uszkodzeń pozimowych,
- dobry wigor,
- tkankę mechaniczną łodyg (zwiększa zawartość związków budulcowych – lignin),
- reprodukcję (zwiększa ilość związanych nasion),
- termin dojrzewania,
- odporność na stresy biotyczne (choroby) i abiotyczne (niskie temperatury, niedobór wody).
Potas (K)
Funkcje potasu w roślinie
Regulacja procesów osmotycznych:
- wzrost komórek merystematycznych,
- regulacja cyklu dobowego pracy aparatów szparkowych.
Aktywacja enzymów roślinnych w procesach:
- fotosyntezy,
- produkcji energii,
- pobierania jonów z gleby (NO3-),
- syntezy węglowodanów, białek i tłuszczów,
- akumulacji asymilatów w organach zapasowych.
Transport jonów i składników organicznych w ksylemie.
Transport związków organicznych i nieorganicznych we floemie.
Dobre odżywienie roślin potasem wywołuje określone funkcje fizjologiczne, najważniejsze to:
- Wzrost tolerancji na niedobór wody (suszę), co wynika ze stopnia kontroli gospodarki wodnej.
- Zmniejszona wrażliwość na stres wywołany nadmiernym dopływem światła, w efekcie kontroli produkcji aktywnych rodników tlenowych.
- Wzrost odporności na niskie temperatury i wymarzanie, co ma związek z gospodarką azotem i cukrami.
- Zmniejszona podatność na atak szkodników i porażenie przez choroby, kształtowane przez różne czynniki, w tym kontrolę gospodarki azotowej rośliny.
- Zwiększone pobieranie i wzrost efektywności pobranego azotu, co wiąże się z aktywnością H+-ATPazy.
- Zmniejszona podatność na wyleganie, związana z udziałem potasu w budowie tkanki mechanicznej.
Podsumowanie
N, P, K to podstawowe składniki mające kluczowe znaczenie na plonowanie. Nie należy jednak zapominać o takich pierwiastkach jak magnez, siarka czy wapń. Są to składniki często pomijane w bilansie a mające znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie rośliny, co za tym idzie optymalne wykorzystanie składników pierwszorzędowych (pełne omówienie w lekcji 9 kursu “Nawożenie rzepaku“).
Dla dociekliwych
Sprawdź również:
Warto zapoznać się jeszcze z kilkoma istotnymi zagadnieniami:
- Funkcje fizjologiczne magnezu,
- funkcje plonotwórcze magnezu,
- spirala degradacji procesów życiowych w roślinie,
- funkcje fizjologiczne i plonotwórcze siarki,
- funkcje strukturalne, biochemiczne, fizjologiczne i plonotwórcze wapnia.
PS
Jeżeli interesują Cię powyższe punkty, znajdziesz je w kursie video nawożenie rzepaku. Znajdziesz tam szczegółowe omówienie powyższych punktów wraz z komentarzem Eksperta.
Kursy video
dla rolnictwa i ogrodnictwa
➊ Nawożenie rzepaku ➋ Główne błędy w nawożeniu rzepaku ➌ Nawożenie kapusty ➍ Fertygacja i nawadnianie
Odpowiedzi