Obecne czasy w rolnictwie to, z jednej strony nowe technologie, automatyzacja i precyzja, z drugiej prawidła, które nie zmieniają się od wieków. Tak więc, co decyduje o plonie rzepaku? Dowiesz się z tego artykułu.
Przyznasz, że jednym z czynników jakie są kluczowe w "gospodarowaniu", to osiąganie najwyższych możliwych plonów przy ograniczaniu kosztów. Niektórych kosztów nie da się bardziej obniżyć, co więcej środki do produkcji drożeją i...mam złą wiadomość - będą drożały.
W związku z powyższym, warto zastanowić się co definiuje plon? Dlaczego rozbieżności w plonowaniu są takie duże? Co powoduje, że plony rzepaku kształtują się od 2 ton do nawet 5-6 ton z tego samego hektara? Gdzie popełniamy błąd? Czy tylko natura reguluje plonowanie? Czynników jest wiele, które zaraz przedstawię.
Żyzność, urodzajność, produktywność
żyzność gleby, urodzajność gleby i produktywność gleby to w dużym skrócie suma czynników wpływających na wielkość plonu (czynniki plonotwórcze). Poniżej znajduje się infografika, gdzie łatwiej będzie zrozumieć co buduje plon.
Co decyduje o plonie rzepaku? Czynniki naturalne i agrotechniczne wchodzące w skład żyzności, urodzajności i produktywności.
Definicje
Żyzność gleby1
zdolność gleby do zaspokajania edaficznych (żywieniowych) potrzeb roślin, to znaczy do przekazywania roślinom składników pokarmowych, wody, powietrza glebowego, ciepła itp. Stanowi ona zespół morfologicznych (np. wykształcenie i miąższość poziomów glebowych), fizycznych (np. uziarnienie, struktura), chemicznych, fizykochemicznych (np. pH, skład kompleksu sorpcyjnego), biochemicznych i biologicznych (np. zawartość materii organicznej, skład edafonu) właściwości gleby, zapewniających roślinom odpowiednie warunki wzrostu. Jest wypadkową zasobności w składniki pokarmowe i właściwości gleby. Bardzo dobra zasobność nie musi oznaczać bardzo dobrej żyzności jeżeli inne właściwości gleby będą niekorzystne (np. gleby ilaste o niekorzystnych warunkach powietrzno-wodnych). Dawniej utożsamiano żyzność z zasobnością, lecz w 2. połowie XX w. utrwalił się konsensus, że jest to pojęcie szersze.
Urodzajność gleby2
zdolność gleby do zaspokajania potrzeb roślin i wydawania plonu. Jest to wypadkowa żyzności i zastosowanych przez rolnika zabiegów agrotechnicznych. Urodzajność jest cechą określającą wartość produkcyjną gleby. Wyróżnia się: urodzajność potencjalną, zależną od siedliska, w jakim gleba występuje oraz urodzajność aktualną, która może się zmieniać w czasie Podstawową miarą urodzajności jest plon (urodzaj). Na glebach urodzajnych, przy sprzyjających warunkach atmosferycznych, można osiągać wysokie plony.
Produktywność gleby3
jest wypadkową zdolności gleby (biotopu) do wytwarzania biomasy. Z przyrodniczego punktu widzenia miarą produktywności jest ilość suchej masy organicznej, wytworzonej w określonej jednostce czasu na odpowiednim areale gleby. Produktywność gleby należy ściśle wiązać z określonym zespołem, czy zbiorowiskiem roślinnym, odpowiednim płodozmianem itp.
Produktywność gleby to żyzność gleby + urodzajność gleby oraz:
odmiany,
chwasty,
choroby,
szkodniki,
inne.
Masz rację...nie na wszystko mamy realny wpływ, ale przyznasz, że na większość z tych czynników TAK!. Oczywiście pozostaje jeszcze aspekt ekonomiczny i pracochłonności. Czas i pieniądze odgrywają tutaj zasadniczą rolę.
Dla dociekliwych
Jeżeli interesuje dzisiejszy temat, znajdziesz więcej informacji w kursie video nawożenie rzepaku. Jest to pełne rozwinięcie tematu czynników decydujących o plonie rzepaku (i nie tylko) wraz z komentarzem Eksperta.
Raport
There was a problem reporting this post.
Zablokować członka?
Potwierdź, że chcesz zablokować tego członka.
Nie będziesz już mógł:
Zobacz posty zablokowanych członków
Wspomnij o tym członku w postach
Zaproś tego członka do grup
Wyślij wiadomość do tego członka
Dodaj tego członka jako połączenie
Proszę zanotować:
Ta akcja usunie również tego członka z twoich połączeń i wyśle raport do administratora witryny.
Poczekaj kilka minut na zakończenie tego procesu.