Źródła i przyczyny zakwaszania gleby. Odczyn gleby decyduje o właściwościach fizycznych, chemicznych i biologicznych gleby. Decyduje między innymi o dostępności składników pokarmow… Łukasz Peroń 14 czerwca 2022 0 Komentarze
Wpływ pH i łącznego stosowania składników na ich dostępność dla roślin. Jeżeli stosujemy kilka składników w cieczy roboczej, powinniśmy się liczyć z reakcją jednego składnika z drugim. Składniki cieczy mogą być … Łukasz Peroń 31 maja 2022 0 Komentarze
Odżywianie roślin rzepaku przez liście. Łączne stosowanie agrochemikaliów. Aby zabieg odżywiania dolistnego był efektywny, większość cieczy roboczej powinna trafić do rośliny. Czy tak się dzieje? Przyjmuje się, że e… Łukasz Peroń 24 maja 2022 0 Komentarze
Odżywianie roślin rzepaku przez liście. Czynniki determinujące pobieranie składników. Aby zabieg odżywiania dolistnego był efektywny, większość cieczy roboczej powinna trafić do rośliny. Czy tak się dzieje? Przyjmuje się, że e… Łukasz Peroń 17 maja 2022 0 Komentarze
Odżywianie roślin rzepaku przez liście Dzisiaj zabiegi dokarmiania dolistnego nie są traktowane jako dodatkowe, ale jako jedne z podstawowych w agrotechnice uprawy rzepaku. Pozwalają nie … Łukasz Peroń 10 maja 2022 0 Komentarze
Systemy uprawy w produkcji rzepaku Poniżej znajdziesz podstawowe zagadnienia związane z zadaniami agrotechnicznymi. Żeby odnieść sukces w uprawie rzepaku, należy zadbać o jego od… Łukasz Peroń 3 maja 2022 0 Komentarze
Zadania agrotechniczne w okresie letnio-jesiennym Poniżej znajdziesz podstawowe zagadnienia związane z zadaniami agrotechnicznymi. Żeby odnieść sukces w uprawie rzepaku, należy zadbać o jego od… Łukasz Peroń 26 kwietnia 2022 0 Komentarze
Czynniki kształtujące zawartość tłuszczu w nasionach Zawartość tłuszczu w nasionach w ostatnich latach często kształtowała się poniżej normy skupowej (poniżej 40%), co ma wpływ na potrącenia z… Łukasz Peroń 12 kwietnia 2022 0 Komentarze
Objawy niedoboru wybranych składników pokarmowych Część charakterystycznych symptomów niedoborów pojawia się w momencie głębokiego niedoboru składnika pokarmowego. Objawy niedoborów mogą by… Łukasz Peroń 5 kwietnia 2022 0 Komentarze
Znaczenie plonotwórcze wybranych składników pokarmowych Znaczenie plonotwórcze azotu, fosforu, funkcje potasu, znaczenie plonotwórcze potasu, odżywienie potasem a reakcja roślin na patogeny. Łukasz Peroń 29 marca 2022 0 Komentarze
Wpływ odczynu na właściwości gleby i warunki wzrostu roślin Wpływ odczynu na właściwości gleby, właściwości chemiczne - dostępność składników pokarmowych, regulacja odczynu gleby - cele, odczyn gleb… Łukasz Peroń 22 marca 2022 0 Komentarze
Potrzeby pokarmowe rzepaku i tworzenie biomasy wiosną Potrzeby pokarmowe rzepaku i tworzenie biomasy wiosną to zagadnienia, które warto znać jeżeli uprawiasz rzepak. Na podstawie wiedzy o tworzeniu bi… Łukasz Peroń 15 marca 2022 0 Komentarze
Wygląd rzepaku w okresie jesieni a potencjał plonowania Wiemy już, że jesień to kluczowy okres przy "programowaniu" plonu w rzepaku i wiemy jak on przebiega. Natomiast w tworzeniu biomasy ważne są dwa … Łukasz Peroń 8 marca 2022 0 Komentarze
Potrzeby pokarmowe i dynamika tworzenia biomasy przez rzepak Wiemy już, że jesień to kluczowy okres przy "programowaniu" plonu w rzepaku i wiemy jak on przebiega. Natomiast w tworzeniu biomasy ważne są dwa … Łukasz Peroń 1 marca 2022 0 Komentarze
Jak rzepak tworzy plon i jakość? Azot to najważniejszy składnik pokarmowy dla roślin. Wiadomo, że jest pierwiastkiem plonotwórczym, ale jakie ma jeszcze właściwości? Łukasz Peroń 22 lutego 2022 0 Komentarze
Azot – główny czynnik plonotwórczy Azot to najważniejszy składnik pokarmowy dla roślin. Wiadomo, że jest pierwiastkiem plonotwórczym, ale jakie ma jeszcze właściwości? Łukasz Peroń 15 lutego 2022 0 Komentarze
Woda główny czynnik ograniczający plony Woda słodka to tylko ~2,5% światowych zasobów. Dostępna dla nas to ~0,75%-1% wszystkich zasobów. Rolnictwo zużywa ponad 2/3 (69%) dostępnej wod… Łukasz Peroń 8 lutego 2022 0 Komentarze
Co decyduje o plonie rzepaku? Obecne czasy w rolnictwie to, z jednej strony nowe technologie, automatyzacja i precyzja, z drugiej prawidła, które nie zmieniają się od wieków. … Łukasz Peroń 1 lutego 2022 0 Komentarze